Beszámoló az Erasmus placement program által támogatott nyári gyakorlatunkról a váci Tragór Ignác Múzeumban (2013. július−szeptember)

Június 30-án korán reggel érkeztünk meg Vácra, ahol Csukovits Anita néprajzos (muzeológus), a múzeum munkatársa fogadott. Miután megmutatta a szálláshelyünket, és pihentünk egy keveset máris megnézhettük a Múzeum egyik kiállítóhelyét. Itt azonnal teremőri munkára is fogtak, ahol megpróbáltunk legjobb tudásunk szerint válaszolni a kíváncsi turistáknak. Ezt követően meghallgattunk egy teljes tárlatvezetést, miután már sokkal könnyebben tudtunk válaszolni az érdeklődő látogatóknak. Következő nap bemutattak minket a múzeum teljes személyzetének, megismerhettük a múzeum kiállítóhelyeit és a hozzátartozó épületeket.

Nem osztottak ránk egyből feladatokat, így volt időnk a múzeum könyvtárát és a raktárakat elég behatóan megvizsgálnunk, és már sejtettük, hogy vár ránk egy kis leltározás (amiből pár hétnyi leltározás lett). Lehetőségünk volt beiratkozni a Váci Könyvtárba, ahol sokszor felkészülhettünk a ránk váró feladatokra. Mindezek mellett a múzeumtól kapott bicikliken megpróbáltuk felfedezni a várost és környékét, szabadidőnkben pedig a Duna parton fotózgattunk.

Az első hónapunk azzal telt, hogy megpróbáltunk minden téren a legjobban teljesíteni: leltároztunk, segédkeztünk a kiállítás rendezésben („100 év kincsei”), teremőrök voltunk és mikor már teljes képet nyertünk az egész kiállításról, a műtárgyakról, akkor már mi is tarthattunk tárlatvezetést. Nagyon hasznosnak bizonyult, hogy közreműködtünk egy a múzeum által a Nemzeti Kulturális Alapnak benyújtott pályázat megírásában, amelyben különböző műtárgyak restaurálásához igényeltünk támogatást. Jelenleg a művészettörténeti raktár költöztetésén dolgozunk, ami lassan a végéhez ér, de vár ránk egy újabb leltározás (revízió).

Két hónap távlatából elmondhatjuk, hogy a múzeum valamennyi munkatársának segítettünk már, miközben értékes szakmai tapasztalatokat szereztünk. Ezek alapján megfogalmazódott bennünk, hogy a muzeológus lehet történész, régész, néprajzos, művészettörténész vagy akár restaurátor is, de valójában mindenhez kell neki értenie. Egy ilyen három hónapos gyakornoki lehetőség nagyon jó arra, hogy az ember igazán gyakorlatban is kipróbálja magát. Egy kéthetes nyári gyakorlat nyilván nem vethető össze a három hónapos gyakornoki munkával.

Képes beszámoló itt!

Mákszem Hunor
Történelem szak, II. év

Imre Róbert
Kulturális örökség mesteri, I. év

h k sze cs p szo v
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30