Üdvözöljük a kolozsvári Magyar Történeti Intézet honlapján!

 

A kolozsvári Magyar Történeti Intézet – más hasonló intézetekkel együtt − az új tanügyi törvény alapján 2012-ben alakult meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán. Az intézet célja a történelem és rokon tudományai magyar nyelvű egyetemi szintű oktatásának összefogása, szervezése és támogatása.

A magyar nyelvű történészképzés ennél jóval nagyobb múltra tekint vissza. A nyolcvanas években elsorvasztott magyar nyelvű képzés 1990 után ismét fejlődésnek indult: mind az oktatók, diákok létszáma, mind az oktatási kínálat jelentősen bővült. Ezt a fejlődést koronázta meg a Magyar Történeti Intézet létrehozása, amelynek keretében lehetőség van a magyar nyelvű képzés jobb összehangolására.

A kolozsvári Magyar Történeti Intézet biztosítja a legsokoldalúbb kínálatot az egyetemen belül: hét alapképzés (történelem, régészet, művészettörténet, nemzetközi kapcsolatok, levéltártan, kulturális turizmus, könyvtár- és információtudományok) és két mesteri program (A kulturális örökség kutatása és hasznosítása, Jelenkortörténet és nemzetközi kapcsolatok) koordinálása tartozik az intézet feladatai közé. Egy kivételével ezeket a szakirányokat csak nálunk oktatják magyar nyelven Romániában. Az intézet munkatársai mellett a vendégtanárok jelenléte, valamint a különböző nemzetközi csereprogramokban való részvétel is hozzájárul a színvonalas képzéshez. Az eredményes munkát mutatja többek között diákjainknak a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon (OTDK) való kiváló szereplése is.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem az ország vezető egyetemei közé tartozik, azon belül a Történelem és Filozófia Kar a 2012-es végzett minősítés alapján országos első helyen végzett. Kolozsvár Románia egyik legdinamikusabban fejlődő, változatos kulturális kínálatot nyújtó városa, 2015-ben Európa ifjúsági fővárosa lesz. Kolozsvár ugyanakkor az erdélyi magyar kultúra „fővárosa”. Diákjaink számára nem pusztán az oktatás színvonala és az oktatási kínálat bősége jelent vonzerőt, hanem a színes kulturális kínálat és a szórakozási lehetőségek bősége is.

 

Az intézet igazgatója: dr. Nagy Róbert-Miklós docens, nrobert70@yahoo.com
Az intézet titkára: dr. Fodor János tanársegéd, fodorjanos89@gmail.com

 

h k sze cs p szo v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31