Zárult a Nemzetközi Vidéktörténeti Konferencia

Sikeresen zárult a 2023. szeptember 11. és 14. között, négy napon át zajló Nemzetközi Vidéktörténeti Konferencia (Sixth Biennial Conference of the Rural History Organisation), amelyet a BBTE Történelem és Filozófia Karának Magyar Történeti Intézete és az Erdélyi Néprajzi Múzeum szervezett, karunk román és magyar tagozatának hallgatói és doktoranduszai közreműködésével.

A konferencia munkálataiba közel 40 ország mintegy 400 kutatója kapcsolódott be személyesen, illetve online felületen. A résztvevők, érdeklők összesen 300 előadást hallgathattak meg. A szakmai munkát városi séták és Kolozsvár környéki kirándulások színezték, Bonchidán, Torockón és Válaszúton. A szerdai napon az érdeklődök az Erdélyi Néprajzi Múzeum szervezésében, a kolozsvári Romulus Vuia Nemzeti Etnográfiai Parkban az erdélyi hagyományokat és gasztronómiát bemutató látogatáson vettek részt.

A konferencia során a European Rural History Organisation dr. Rüsz-Fogarasi Enikő egyetemi professzort, a Kolozsvári Magyar Történeti Intézet munkatársát, elnökének választotta.

Intézetünk munkatársai és kutatói közül a szervezésben Rüsz-Fogarasi Enikő, Nagy Róbert-Miklós, Fehér Andrea, György Árpád Botond és Izsán Csaba vettek részt. A hallgatóink közül: Forró-Bathó Ákos, Katona-Bugner Attila, Póti Vivien Tamara a konferencia lebonyolításban önkéntesként segédkeztek. Doktoranduszaink és alumnusaink közül: Bálint Ildikó, Beke Ibolya, Belbe Sebastian, Keresztes Tímea, Kis Cynthia, Jancsó Katalin, Józsa Eszter, Szabó Zsolt illetve Török Karola (ELTE) segítettek a szervezésben, az elkészületekben és a konferencia lebonyolításában. Az önkéntesek soraiban a román tagozatot Flavius Bozu, Mihai Rus és Cristian Morogan doktoranduszok képviselték. A konferencia plakátjaiért és arculatáért Angyal Olívia doktoranduszunknak jár köszönet.

h k sze cs p szo v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30