Üdvözöljük a kolozsvári Magyar Történeti Intézet honlapján!

 

A kolozsvári Magyar Történeti Intézet – más hasonló intézetekkel együtt − az új tanügyi törvény alapján 2012-ben alakult meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán. Az intézet célja a történelem és rokon tudományai magyar nyelvű egyetemi szintű oktatásának összefogása, szervezése és támogatása.

A magyar nyelvű történészképzés ennél jóval nagyobb múltra tekint vissza. A nyolcvanas években elsorvasztott magyar nyelvű képzés 1990 után ismét fejlődésnek indult: mind az oktatók, diákok létszáma, mind az oktatási kínálat jelentősen bővült. Ezt a fejlődést koronázta meg a Magyar Történeti Intézet létrehozása, amelynek keretében lehetőség van a magyar nyelvű képzés jobb összehangolására.

A kolozsvári Magyar Történeti Intézet biztosítja a legsokoldalúbb kínálatot az egyetemen belül: hat alapképzés (történelem, régészet, művészettörténet, nemzetközi kapcsolatok, levéltártan, kulturális turizmus) és két mesteri program (A kulturális örökség kutatása és hasznosítása, Jelenkortörténet és nemzetközi kapcsolatok) koordinálása tartozik az intézet feladatai közé. Egy kivételével ezeket a szakirányokat csak nálunk oktatják magyar nyelven Romániában. Az intézet munkatársai mellett a vendégtanárok jelenléte, valamint a különböző nemzetközi csereprogramokban való részvétel is hozzájárul a színvonalas képzéshez. Az eredményes munkát mutatja többek között diákjainknak a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon (OTDK) való kiváló szereplése is.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem az ország vezető egyetemei közé tartozik, első helyen szerepel a romániai egyetemek rangsorában, a QS World University Rankings rangsorolása szerint 5 csillagos egyetem, ami kiváló nemzetközi oktató- és kutatóegyetemi státust jelent. Kolozsvár Románia egyik legdinamikusabban fejlődő, változatos kulturális kínálatot nyújtó városa. Kolozsvár ugyanakkor az erdélyi magyar kultúra „fővárosa”. Diákjaink számára nem pusztán az oktatás színvonala és az oktatási kínálat bősége jelent vonzerőt, hanem a színes kulturális kínálat és a szórakozási lehetőségek bősége is.

Az intézet igazgatója: dr. Nagy Róbert-Miklós docens, robert.nagy@ubbcluj.ro
Az intézet titkára: dr. György Árpád-Botond tanársegéd, arpad.gyorgy@ubbcluj.ro

h k sze cs p szo v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31