Élménybeszámoló: CEEPUS ösztöndíj – Split (Horvátország), 2013. febr. 25−márc. 25.

Az Adriai-tenger partján eltöltött egy hónap nagyon élménydúsnak mondható. Három csillagos egyetemista hostelben volt a szállás, ahol különbféle európai országok Erasmus-cserediákjaival nyílt lehetőség megismerkedni és baráti viszonyt kialakítani. Segítőkész, barátságos emberek lakta városka Split, a járókelők minimum alapszinten beszélik az angolt, és készségesen az ember segítségére sietnek, útbaigazítanak...

A fogadó tanár jóvoltából meglátogattuk a régészeti múzeumot, több órás előadást tartott a kiállított leletekről, melyek a városból és a szomszédos –mára inkább Split külvárosának tekintett- Solinból (Szalón) származnak.

Egy másik alkalommal Diokleciánusz palotáját látogattuk meg. Ezen a szintén több órás sétán betekintést nyertünk a palota pincéjébe is, ahol olyan részlegekre is elkalauzolt a tanár, ahova „szakmán kívüliek” kevés eséllyel vagy csak különleges alkalmakkor juthatak be. Mindez természetesen tanulmányi körsétaként képzelhető el, Vedran Barbaric részletesen bemutatta a palota történetét a kezdetektől napjainkig.

Ami a szórakozást, szabadidőt illeti, szerencsém volt Horvátország két legnevesebb csapatának labdarugó összeütközésén is résztvenni. A derbyn a Hajduk Split csapat játszott a Dinamo Zagrebbel, és annak ellenére, hogy a házigazda csapat vereséggel zárta a meccset, az élmény, a hangulat felejthetetlen volt, hiszen tudni kell, hogy a város rendelkezik a világ egyik legjobb, legnagyobb, legfanatikusabb szurkolótáborával.

Kelet-európai, erdélyi diákként a mediterrán éghajlat nem riasztott el, hogy megízleljem a tengert már márciusban. Néhány szlovén baráttal megmártóztunk az Adriai-tengerben, ami meglepő módon melegebb volt a vártnál. A többi napot illetően borús, esős periódus következett, de még így is kellemesebb átmeneti időszak volt ez a hosszú tél után; a hőmérséklet  több mint tíz fokkal melegebb volt, mint itthon.

Ami az árakat illeti, a városi buszok és a taxik viszonylag drágák, a taxik például nem a megtett távolságra számítják a fizetendő összeget, hanem egységes árral szállítják az utasokat. A fogyasztási cikkek, szórakozóhelyek nagyjából megegyeznek Kolozsvár áraival.

Képes beszámoló itt!

Péter Sz. Sára
Régészet, II.év

 

h k sze cs p szo v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31